focus aan uit

Boekrecensie: Focus aan/uit van Mark Tigchelaar

Een alinea van een boek 3x moeten lezen omdat je geen idee hebt waar de tekst over gaat, afdwalen tijdens een vergadering en uren in bed wakker liggen omdat je hoofd maar door blijft malen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, dwalen we snel af en kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Aan de hand van neurowetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden neemt Mark Tigchelaar je mee naar meer focus in je werk. Meer grip op je aandacht maakt je weerbaarder tegen stress, productiever en meer aanwezig in het hier en nu.

Waarom heb ik Focus aan/uit gelezen

Laat ik eerlijk zijn. Ook ik laat me wel eens afleiden. Vooral wanneer er iets nieuws op mijn pad komt waar ik erg enthousiast over ben dan heb ik nog wel eens de neiging om er direct mee aan de slag te gaan ongeacht wat ik aan het doen ben. Aan de andere kant kan ik, doordat ik focusuren inplan, grote stappen maken en met volle focus met een project bezig zijn. Ik ben erg van de feiten en ik was dan ook erg benieuwd naar waarom we zo snel zijn afgeleid en wat Mark Tigchelaar hierover te vertellen had. Misschien zouden er ook nog nieuwe technieken in staan die ik nog niet toepas voor meer focus.

Concentratielekken

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Mark heeft inmiddels vijf boeken geschreven, waarvan Focus aan/uit het laatste is. Ook heeft hij verschillende TEDx-talks gegeven. 

Hij verteld dat er 4 concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat je niet goed gefocust bent. De vier concentratielekken zijn te weinig prikkels, te veel interne prikkels, te weinig brandstof en te veel externe prikkels. Ondanks dat de hoofdstukken worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek is het voor een leek goed te lezen. Ook de praktijkvoorbeelden zorgen ervoor dat het fijn leesbaar is en alle tips en technieken direct in je eigen leven toepasbaar zijn. In het eerste deel van het boek worden de concentratielekken behandeld. Het tweede deel is een verdieping op productiviteit, afleiding en verslaving aan afleiding.

Te weinig prikkels

Je brein kan heel veel aan en als er te weinig prikkels zijn , dan gaat het zich vervelen. Gevolg is dat je op zoek gaat naar afleiding. Je gaat tekeningen maken tijdens een vergadering of je gaat tijdens je werk scrollen op Facebook of Instagram.

Multi-tasken of multi-switchen

Mark legt uit wat het verschil uit tussen multi-tasken en multi-switchen. Bij multi-tasken doe je meerdere dingen tegelijk. Volgens de schrijver is dit heel goed als je te weinig prikkels hebt. Op dit punt ben ik het niet met hem eens. Ik denk dat zowel multi-tasken als switchen geen positieve bijdrage leveren aan je concentratie en dat je hierdoor meerdere dingen met halve aandacht doet in plaats van één ding met je volle aandacht .Bij multi-switchen wissel je steeds tussen taken. Je maakt je taak niet af omdat je iets anders gaat doen, je bent tijd kwijt om vervolgens weer opnieuw op te moeten starten met je originele taak.

Teveel interne prikkels

Focus is ook ver te zoeken wanneer je je door alles wat er in je hoofd rondspookt af laat leiden. Het gebeurd mij ook nog wel eens als ik bijvoorbeeld artikelen aan het schrijven ben en ik bedenk dat mijn jongste zoon nieuwe sokken moet hebben, mijn vriendin morgen jarig is en ik ook niet moet vergeten om een bepaalde factuur te betalen. Hoe kun je dit verminderen? Mark zegt hetzelfde hierover als dat ik altijd zeg: Doe regelmatig een braindump. pak pen en papier of gebruik je telefoon of pc en begin met schrijven. Schrijf alle ideeën, taken, problemen en hersenspinsels die er in je hoofd rondspoken op. Je hoofd heeft nu weer de ruimte om gefocust met één ding bezig te zijn. Komen er spontane ideeën in je hoofd op en heb je geen papier bij de hand? Gebruik dan de app Braintoss. Met 1 druk op de knop spreek je iets in en het wordt geschreven en wel naar je mail of Trellobord gestuurd. Wat ik zelf vaak doe is een bericht naar mezelf sturen in een Whatsapp ‘groep’ die ik met mezelf heb. Ik spreek iets in en op een later moment kan ik dit op de gewenste plek opschrijven of inplannen in mijn agenda.

Te weinig brandstof

Ben je te druk, moe of slaap je te weinig dan zal focussen ook een behoorlijke uitdaging zijn. Het is dus belangrijk om lichaam en geest regelmatig rust te gunnen door bijvoorbeeld tijdig pauze te nemen. Mark noemt dit ontfocussen. Ga dan niet op je telefoon scrollen, een podcast luisteren of een film kijken want dan is je brein alsnog bezig informatie op te nemen. Beter kun je gewoon even voor je uitstaren met een kopje thee, wandelen of een korte powernap nemen.

Te veel externe prikkels

Bij mij zijn mijn kinderen en andere directe naasten mijn grootste valkuil als het draait om externe prikkels. De tv, telefoon, mail of je collega’s kunnen ook voor teveel prikkels zorgen. Wat is voor jou de grootste externe prikkel die je uit je focus haalt? Om hier mee om te kunnen gaan is het belangrijk om focusblokken in je agenda te plannen waarin je je niet laat afleiden. Dit hoofdstuk staat vol met zulke praktische tips die je direct zelf kunt implementeren.

Is dit boek iets voor jou?

Ben jij snel afgeleid? Of misschien zelfs wel verslaafd aan afleiding dan is Focus aan/uit zeker iets voor jou. Loop je tegen een burn-out aan, ben je een piekeraar of heb je constant het gevoel dat je alle ballen in de lucht moet houden dan moet zeker dit boek lezen. Er staan erg veel tips en technieken in die je direct toe kunt passen. Dit zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt naar meer en je door wilt gaan met lezen.

Wat doe jij om meer focus in je dag te creëren? Welke tips gebruik jij al? Laat me weten in een reactie wat voor jou wel en niet werkt, ik ben erg nieuwsgierig.

Dank je wel voor het lezen. Wil je meer recensies van zelfhulpboeken lezen of wil je ook meer structuur en balans in je leven volg Structuurstrateeg dan op Instagram.

In maart ben ik begonnen met mijn zelfhulpboek challenge. Een jaar lang lees ik elke maand een boek en schrijf ik een recensie. Hieronder vind je de boeken waarvan ik reeds een recensie heb geschreven.

Komende maand zal ik het boek ‘Meer doen in minder tijd’ van Jan-Dirk Reijneveld lezen. Eind september zal ik hier een boekrecensie over schrijven.

Lees ook mijn blog over de zelfhulpboek challenge.

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.