angsten overwinnen

Zie jij de beren of zie jij de weg?

Beren op de weg….. Ik heb in het verleden met veel beren gevochten.

Ooit zat ik in een geestelijk en lichamelijk gewelddadig huwelijk. Na een aantal jaren was ik nog maar een schim van mezelf. Ik wist niet meer wat mijn eigen mening of zelfs maar mijn gedachten waren. Natuurlijk wist ik dat ik weg moest uit deze situatie. Achteraf zeggen mensen heel makkelijk ‘waarom ben je niet gelijk weggegaan’? Maar naast de dreigementen waren daar die beren. Heel erg veel beren. Beren die mij tegenhielden. Wat gebeurd er met mijn zoon? Ik ben net mijn baan kwijt dus ik heb geen geld. Hoe kan ik dan zelf een ander huis betalen? Ik heb reuma en ik kan het niet alleen.

Uiteindelijk heb ik, met professionele hulp, al deze beren omarmd en bleek er voor elk probleem een oplossing.

Toen ik vanuit de bijstand voor mezelf wilde beginnen kwamen die beren weer op de weg. Nieuwe angsten om te overwinnen. Je kent ze wel. Hoe word ik financieel onafhankelijk? Wat heb ìk anderen nou te bieden? Vinden mensen mij wel goed genoeg? Heb ik wel genoeg kennis? Hoe kom ik aan klanten? Hoe ga ik dit combineren met mijn zoon? De ene beer was een uitdaging, de ander angstaanjagend.

Het bleek een spannende weg waarbij het vooral ging om vaak buiten mijn comfortzone treden. Maar wat heeft me dit uiteindelijk sterk gemaakt.

Toen ik eenmaal volledig zelfstandig was bleek ik, geheel ongepland, al meer dan 2 maanden zwanger te zijn. Mijn toenmalige partner zag zoveel beren dat hij het niet aan kon dus stond ik er alleen voor. Gesprekken met mensen om mij heen bezorgden mij alle beren op de weg voor de komende 18 jaar! Toen was het voor mij genoeg. Ik kan dit. Ik begon de beren te herkennen, kon ze omarmen. De afgelopen jaren heb ik geknokt en ik geloof nu voor de volle 100% in mezelf en in mijn eigen kracht en doorzettingsvermogen.

Heel veel beren heb ik teruggestuurd naar het bos. Daar ga ik mee in gesprek als het moment daar is. De meeste  mensen laten zich leiden door deze beren. Ze zorgen ervoor dat je verlangens en dromen nooit uit zullen komen. Het bekende pad voelt veilig en het is eng om daar buiten te treden. Je weet dat er meer is. Soms ruik je er even aan. En heel af en toe lijkt er een zijspoor te ontstaan, maar dan…..die BEREN!

Het zijn angsten en angsten zijn niet meer dan je eigen gedachten. Zelfbescherming van je lichaam om je te behoeden voor het onbekende. Je kunt met de beren gaan vechten, je kunt ze als je vijand zien en gillend wegrennen. Of….. heel voorzichtig, stap voor stap, dichterbij komen. Met gezonde nieuwsgierigheid toenadering zoeken. Je leert ze omarmen. Zie ze als vrienden die je wijzen op een les die er te leren valt.

Ga met de beer in gesprek, geef hem aandacht en kijk hoe je samen het nieuwe pad kunt gaan bewandelen. Uiteindelijk zal hij je verblijden, je laten lachen en weer laten genieten van het leven. Het geeft je zoveel verrijking.

Laat me weten wat jouw beren op de weg zijn en hoe jij ermee omgaat of hoe ik jou daarbij kan helpen.

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.