Hoe vol staat jouw telefoon met foto’s?

Als je aan ‘opruimen’ of ‘ontspullen’ denkt dan denk je waarschijnlijk vooral aan fysiek opruimen; Het opruimen van je keuken, je kledingkast, de voorraadkast of al het speelgoed van de kinderen.

De meeste onder ons hebben de afgelopen tijd meer thuis gezeten dan ooit. De helft van je kledingkast is inmiddels naar een goed doel en de rest bestaat inmiddels alleen nog uit essentiële kledingstukken, de zolder is om door een ringetje te halen, dus wat wil je nog meer? Het is tijd om aan een digitale opruiming te beginnen!

Behalve het opruimen van fysieke spullen kan je natuurlijk ook digitaal ontspullen. Vaak ongemerkt ontstaat er digitaal veel ‘rommel’ die je niet nodig hebt. Kijk maar eens op je telefoon of laptop. Alle overbodige dingen die je digitaal bewaard en opslaat zorgt voor onrust en onnodige opslagcapaciteit. Vaak onderneem je pas actie als je telefoon een melding maakt dat je opslagruimte vol zit.

Ja, ja, ik hoor je al zuchten. Want hoeveel foto’s staan er wel niet op je mobiel die eigenlijk wel weg kunnen?

Digitaal opruimen

In de tijd dat we onze foto’s nog met een fototoestel maakten in plaats van onze mobiele telefoon dachten we wel 3x na over het maken van een foto omdat je ze moest laten afdrukken en je rolletje anders erg snel vol was. Je maakte 1, hooguit 2 van een bepaald moment. Met je mobiel maak je er zo 10 achter elkaar en vaak laten we die ook allemaal op de telefoon staan zonder op dat moment gelijk de mooiste ervan te bewaren en de rest te wissen. Dan heb ik het nog niet eens over het aantal screenshots en de automatische opslag van foto’s die je via Whatsapp ontvangt. Het gevolg: Een overvolle telefoon met foto’s. Tijd om digitaal op te ruimen dus!

Een perfecte klus voor tijdens je vakantie of als je in deze tijd toch in quarantaine zit vanwege corona.

Neem de tijd

Het is wel een klus waar je de tijd voor moet nemen en als het om duizenden foto’s gaat het niet in 1 middagje klaar is. Neem er de tijd voor en verdeel het in behapbare tijdsblokken. Het moet wel leuk blijven.

De stappen naar een opgeruimde filmrol op je telefoon

Je kunt je foto’s natuurlijk rechtstreeks uitzoeken op je telefoon maar om een geheel opgeruimde telefoon te krijgen is het verstandig om gelijk alle foto’s te verplaatsen naar een externe harde schrijf. Op die manier heb je weer ruimte op je telefoon en zijn je foto’s op een veiligere plek om te bewaren.

Ga nu alle foto’s bij langs. Bekijk per gefotografeerd moment of het echt nodig is om 10 foto’s te bewaren van dezelfde situatie. Oftewel, is het nodig om een hele reeks foto’s te bewaren van het eerste tandje van je baby of zijn 2 foto’s ook voldoende?

Bedenk bij elke foto of hij je plezier geeft, je hem over een jaar nog steeds leuk vindt, heb je de foto nodig voor bijvoorbeeld je werk of opleiding of draagt hij bij aan een mooiere toekomst? Nee? Dan weet je dat je de foto kunt verwijderen.

Vergeet niet de digitale prullenbak te legen als je klaar bent.

Om een duidelijke structuur in de foto’s aan te brengen kun je de fotomap ook in submapjes onderverdelen. Maak mapjes aan per gebeurtenis of per (deel van een) jaar.

Worden de foto’s die je in WhatsApp gesprekken ontvangt automatisch gedownload naar je filmrol op je telefoon? Deze instelling kun je uitzetten bij instellingen – chats – en zet dan ‘voeg toe aan filmrol’  of ‘mediazichtbaarheid’ uit. Dit scheelt weer een hoop extra foto’s in je opslag voor de toekomst. Ontvang je een foto die je wel wilt bewaren? Sla hem dan zelf op. Zo hou je zelf de controle op de foto’s in je filmrol.

Tastbare herinnering

Als het goed is heb je na deze klus heel wat extra ruimte op je telefoon én alleen nog maar foto’s waar je echt iets mee wil. Een mooie gelegenheid om van de mooiste exemplaren een tastbare herinnering te maken. Je kunt nu foto’s uitzoeken om in te lijsten, om in een album te plakken of om een foto album af te laten drukken. Altijd leuk voor later!

Heel veel succes!

Wil je nog meer interessante tips en ideeën ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van mijn blogs. Of volg mij op Instagram.

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.