gewoontes

Gewoontes aanleren die bij jou passen

Nieuwe gewoontes aanleren is zo gemakkelijk nog niet. Om succesvol en makkelijker gewoontes aan te leren kun je ze het beste afstemmen op jouw eigen levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Ik geef je een aantal tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Nieuwe gewoontes en persoonlijke voorkeur

Het is handig als je over enige zelfkennis beschikt. Zo kun je kijken wat het beste bij je past. Het aanleren van gewoontes gaat beter als je het afstemt op persoonlijke voorkeur. Kom je makkelijk heel vroeg je bed uit of ben je meer een avondmens? Werk je graag met tijdblokken of ga je liever met 1 ding door totdat het af is? Ben je een gewoontedier of probeer je graag nieuwe dingen uit?

Dit soort eigenschappen zijn van invloed op je gewoontes. Ben je een avondmens en je moet ’s ochtends altijd racen tegen de klok dan kun je beter je kleding en ontbijtspullen de avond van te voren klaarleggen zodat het in de ochtend wat relaxter wordt. Ben je een gewoontedier, dan is routines veranderen of invoeren waarschijnlijk lastiger dan wanneer je het juist leuk vindt om nieuwe dingen uit te proberen.

gewoontes

Levensstijl en de invloed op je gewoontes

Er zijn verschillende levensstijlen die van invloed kunnen zijn op je gewoontes:

  • Hou je van minimalisme of juist van overvloed?
  • Ben je een vroege vogel of ga je laat naar bed?
  • Maak je graag eerst de dingen af of begin je graag aan nieuwe dingen?
  • Ben je een uitsteller?
  • Werk je graag lange tijd aan één ding of juist kort en intensief?
  • Houd je van nieuwe dingen of houd je het liever bij het bekende?
  • Zet je liever een aantal grote stappen of veel kleine stapjes?
  • Vraag je makkelijk hulp of zoek je liever alles zelf uit?
  • Hou je van schema’s en een planning of doe je de dingen liever spontaan?

Zo kun je zelf vast ook nog wel een aantal vragen bedenken die iets zeggen over wie jij bent en hoe jij de dingen het liefste doet. Ga er eens rustig voor zitten en beantwoord deze vragen voor jezelf! Als je er nog meer uit wilt halen kun je natuurlijk ook op zoek gaan op internet naar speciale persoonlijkheidstesten.

Passen jouw gewoontes wel bij jou?

Nu je bovenstaande vragen over jezelf hebt beantwoord kun je ze naast de gewoontes leggen die je hebt. Kijk of de gewoontes die je hebt eigenlijk wel bij je karakter en levensstijl passen.

De ene gewoonte is voor de één makkelijker vol te houden dan voor een ander. Je moet een gewoonte zo aanpassen zodat het voor jou goed voelt. Doe het in kleine stapjes en maak het concreet. Soms gaat het niet eens specifiek om de gewoonte maar om de gedachte erachter. Neem als voorbeeld je centrale verwarming in huis die je niet te hoog wilt zetten. Voor de één is de gedachte die hier achter zit een beter milieu terwijl de reden voor een ander misschien wel zijn portemonnee is. Denk dus ook na over je motivatie en beweegredenen en of deze passen bij jouw manier van leven.

Stem je gewoontes af

Nu je serieus naar je gewoontes hebt gekeken zijn er waarschijnlijk een aantal die je eigenlijk beter anders kunt doen, of misschien zelfs wel mee moet stoppen.

Bekijk nu hoe je dingen anders kunt doen! Je kunt bijvoorbeeld een aantal dingen doen:

  • Iets vaker of juist minder vaak doen.
  • Meer of minder tijd aan iets besteden.
  • Helemaal stoppen en de gewoonte afleren.

Kijk als laatste ook nog naar nieuwe gewoontes die je jezelf aan zou willen leren. Passen deze gewoontes bij je of zou je dingen daarin aan kunnen passen zodat je ze beter aan kan laten sluiten bij jouw levensstijl? Ga er mee aan de slag!

Laat me weten welke gewoonte jij jezelf zou willen aanleren of juist af leren.

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.