boekrecensie de moed van imperfectie

Boekrecensie: De moed van imperfectie van Brené Brown

Vorige week vertelde ik in mijn blog dat ik een zelfhulpboek challenge met mezelf aan zou gaan. Een jaar lang lees ik elke maand een zelfhulpboek. Aan het einde van de maand zal ik een boekrecensie schrijven over het boek dat ik die maand gelezen heb.

Als structuurstrateeg lees ik uiteraard veel boeken over planning, structuur en het aanbrengen van balans in je leven. Zo leer ik nieuwe dingen zodat ik dit kan implementeren in mijn leven en mijn structuur zoals ik het nu heb kan finetunen naar een nog betere manier van leven. Daarnaast lees ik over persoonlijke groei, mindset en andere zelfhulpboeken. Vanwege mijn eeuwige perfectionisme leek het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown mij een goed boek om de challenge mee te beginnen.

Waarom ben ik het boek gaan lezen?

Ik ben altijd behoorlijk perfectionistisch geweest en ik was daar eigenlijk best trots op. Ik maakte de mooiste verslagen op school en bij het leren van een toets schreef ik mijn samenvattingen 3 keer totdat het netjes genoeg was. Dit was zo vaak dat ik ze, als het af was, niet eens meer hoefde te leren omdat ik het zo vaak had opgeschreven.  in het verleden dacht ik dat dit voor mij werkte maar in de loop der jaren kwam ik erachter dat het me ook vaak kan tegenwerken en het onnodig veel werk en tijd kan kosten om dingen ‘perfect’ te willen doen en te regelen.

Inmiddels besef ik mij dat perfectionisme niet op zich staat en het onderliggende problemen en oorzaken kent. Perfectionistisch zijn betekent in feite dat je dingen nooit goed genoeg vindt. Eigenlijk zeg je hiermee dat je jezelf dus niet goed genoeg vindt.

Ik denk dat het bij mij vooral is ontstaan vanuit onzekerheid. Mezelf daardoor niet goed genoeg vinden en de noodzaak om altijd alles beter te willen doen. Ik ben het boek ‘De moed van imperfectie’ gaan lezen om meer te weten te komen over perfectionisme maar ook om achter de Hoe en de Waarom te komen.

Waar gaat De moed van imperfectie over?

De moed van imperfectie is geschreven door Brené Brown. Ze is hoogleraar en onderzoeker aan de universiteit van Houston. Brené deed meer dan 12 jaar onderzoek naar moed, schaamte, kwetsbaarheid en authenticiteit. Ze heeft hier meerdere boeken over geschreven en het boek ‘De moed van imperfectie’ wordt gezien als de ‘basis’. Het boek om mee te beginnen wanneer je meerder boeken van haar wilt lezen. Ze is bekend van haar TEDTalk die tientallen miljoenen keren is bekeken en zelfs op Netflix is er een special te zien waarin ze het heeft over moed.

Het gaat dieper dan alleen perfectionisme

Je zou denken dat het alleen over perfectionisme zou gaan maar er komen veel meer onderwerpen aan bod. Perfectionisme staat niet op zich maar er gaat veel meer aan ten grondslag. Zo gaat het ook over angst, onzekerheid, zelfacceptatie en schaamte.

Schaamte is de angst om niets waard te zijn en daarmee de tegenhanger van zelfacceptatie en jezelf goed genoeg vinden. Perfectionisten ervaren vaak schaamte, omdat zij zich nooit goed genoeg voelen, geeft Brown aan. De remedie voor perfectionisten is dan ook je goed genoeg voelen. En dat kun je weer bereiken door een ‘bezield leven’ te leiden.

boekrecensie de moed van imperfectie

Een bezield leven

Om onze imperfectie te kunnen omarmen en een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen zullen we 3 dingen moeten beoefenen:

  • Moed: durf om eerlijk en volledig open te praten over wat je voelt en hoe je dingen ervaart. Je kwetsbaar op durven stellen. Je krijgt moed door moed te tonen.
  • Compassie: mededogen tonen en meeleven zonder direct jezelf af te schermen, iets afkeuren of een oplossing willen zoeken.
  • Verbondenheid: je gezien, gehoord en gewaardeerd voelen door anderen.

In eerste instantie zag ik niet wat deze 3 dingen met perfectionisme te maken hebben maar in het boek wordt duidelijk uitgelegd wat het verband is. Zo is er ook geen makkelijke oplossing voor het uitroeien van echte perfectionisme of om je eigenwaarde te verbeteren.

Wegwijzers

Na de uitleg van perfectionisme en alles wat daar bij komt kijken, komen er 10 ‘wegwijzers’ aan bod. Elke wegwijzer is een hoofdstuk met een thema om meer imperfect te leven. Het gaat bijvoorbeeld over authenticiteit, veerkracht, dankbaarheid en het vertrouwen op je intuïtie .

Brené verteld in het boek over haar ‘dipknop’. Elk van de wegwijzers eindigt met tips om je ‘dipknop’ in te drukken. DIP staat voor:

  • Duidelijkheid: duidelijkheid scheppen in je eigen gedachten over een bepaald onderwerp door bijvoorbeeld prioriteiten te stellen of te mediteren.
  • Inspiratie: je laten inspireren door anderen waardoor je nieuwe en andere keuzes kunt maken.
  • Positieve actie: Een concrete actie die je kunt nemen door authentiek te zijn.

Mijn recensie van De moed van imperfectie

Wat vond ik goed?

Het boek is goed leesbaar en leest prettig. Brené is onderzoeker maar het boek is niet in moeilijk wetenschappelijke taal geschreven. Het heeft me veel inzicht gegeven in het ontstaan van mijn perfectionisme en dat ook mijn onzekerheid hieraan verbonden is. Zoals ze zelf al schreef zijn er niet een paar handvatten die ze kan geven om je perfectionisme een halt toe te roepen maar ze heeft wel inzicht gegeven in wat ik met bepaalde gedachten en met gedragsveranderingen kan bereiken.

Wat vond ik minder goed?

Er komen wel heel erg veel verschillende onderwerpen in één boek aan bod. Je krijgt weliswaar veel informatie over veel verschillende onderwerpen maar de informatie is niet erg diepgaand. De onderwerpen perfectionisme, compassie en schaamte zijn heel uitgebreid maar de ‘wegwijzers’ zijn iets oppervlakkiger en kunnen, naar mijn mening, misschien wat overwhelming overkomen doordat het heel veel is.

Wanneer is het boek De moed van imperfectie iets voor jou?

Uiteraard is dit een geschikt boek als je meer wilt weten over perfectionisme. Maar ook als je soms het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, het gevoel hebt dat je niet jezelf kunt zijn of je op een andere manier onzeker voelt of schaamte ervaart dan is dit boek zeker een aanrader.

Heb jij nog andere boeken gelezen over perfectionisme? Laat me weten welk boek en wat je ervan vond.

Wil je meer recensies van zelfhulpboeken lezen of wil je ook meer structuur en balans in je leven volg structuurstrateeg dan op Instagram voor meer tips en adviezen en om op de hoogte gehouden te worden van mijn nieuwste blogs en boekrecensies.

Ik ben nu begonnen in het boek ‘F*uck die onzekerheid’ van Vreneli Stadelmeier. Eind april zal ik hier een boekrecensie over schrijven.

Lees ook mijn blog over de zelfhulpboek challenge.

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.