vakantieblues

Help! Ik heb last van de vakantieblues

vakantieblues

 

 

 

Eenmaal weer aan het werk na de vakantie vervaagt het gelukmakende vakantiegevoel nog sneller dan het mooie kleurtje op je lichaam. Heb je last van gebrek aan concentratie, moeheid en ben je snel geïrriteerd wanneer je na de vakantie weer aan het werk moet dan kan het zijn dat je last hebt van de vakantieblues. Oftewel zoals psycholoog Humbelina Robles Ortega het noemt ‘het Post Holiday Syndrome’.

 

Dopamine wordt vervangen door stresshormonen

Tijdens de vakantie maakt je lichaam extra dopamine aan. Je lichaam en geest komen tot rust. Je geniet van het weer, je omgeving en je vrije tijd. Als je weer aan het werk moet komen de stresshormonen terug en maakt je lichaam mindere dopamine aan wat weer een negatieve invloed heeft op je concentratie en humeur. Stapels post en mail laten je humeur direct tot het nulpunt dalen en je schiet direct in de stress. Het gevaar is dat je uitvluchten gaat zoeken. Nog maar een kop koffie halen. Surfen op internet. Alles beter dan gelijk die enorme stapels te lijf gaan en ondertussen wordt je achterstand alleen maar groter en groter.

Bij mij begon de vakantieblues al een aantal dagen voor ik weer aan het werk moest. Je kent het wel. Je probeert na te genieten van de vakantie maar ondertussen neem je in je hoofd de agenda voor de komende maand al door. Wat staat er allemaal in de planning? Hopelijk is mijn mailbox niet volledig geëxplodeerd.

Onderstaand stappenplan zal je helpen om een goede start te maken na je vakantie zodat je niet in de stress zal schieten.

 

Stap 1 – Take your time

Ga niet als een dolle stier aan de slag. Ben je weg geweest op vakantie? Gun jezelf minimaal 1 dag extra vrij om na terugkomst thuis te acclimatiseren. Ruim je vakantiespullen op, draai de nodige wasjes en kom rustig bij van de reis.

 

volle mailbox

Stap 2 – Je online en offline post 

Laat je afwezigheidsassistent van je mail 2 dagen langer aan staan. Zo kun je in alle rust je mailachterstand wegwerken zonder de druk van nieuwe mail waar je direct op moet reageren. Maak met jezelf de afspraak dat je in deze 2 dagen je inbox leeg hebt.

Hoe doe je dat nou op een efficiënte manier? Gewoon door boven aan de stapel te beginnen? Geen goed idee. Vaak heb je meerdere mails van dezelfde persoon of over hetzelfde onderwerp. Je wilt dan geen tijd kwijt zijn aan het 1e mailtje beantwoorden om er vervolgens achter te komen dat die persoon nog 1 of meer mails heeft gestuurd.

Verwijder eerst alle spam, reclame en nieuwsbrieven die je niet wilt lezen. Daarna heb je een goed overzicht van de mails waar je actie op moet ondernemen. Wijzig ‘gerangschikt op datum’ in ‘gerangschikt op afzender’ of ‘op onderwerp’. Zo heb je alle mails van 1 persoon/onderwerp bij elkaar staan en kun je ze in de juiste volgorde lezen en op de laatste mail reageren.

Wissel reageren op eenvoudige en ingewikkelde mails met elkaar af.

‘Hak’ je tijd in stukjes. Zet je timer of kookwekker op bijvoorbeeld 30 minuten om je mail te verwerken en neem dan een korte pauze. Zo maak je het voor jezelf behapbaar.

Doe hetzelfde met je post. Verwijder reclamefolders en gooi ze weg. Gooi dan ook gelijk de plastic omhulsels van tijdschriften en enveloppen weg. Maak een stapel van tijdschriften en maak stapels van dezelfde soort post bij elkaar. Als je een stapel van hetzelfde verwerkt gaat het een stuk sneller.

 

Stap 3 – Neem die stap!

Veel mensen evalueren tijdens hun vakantie het afgelopen jaar. Wat ging goed en wat niet. Wat kan er beter of wat wil ik komend jaar anders doen?

Neem die stap en voer je nieuwe plannen uit!

Wil je een extra opleiding of workshop doen? Schijf je in. Wil je minder overuren maken of je meer gaan richten op je huidige/nieuwe klant? Pak die telefoon en maak een afspraak met een virtual assistant om je te helpen.

Doe het nu en voorkom dat je weer terugvalt in je oude patroon en je het te druk hebt om veranderingen door te voeren. Je zal merken dat het je nieuwe energie geeft.

 

Stap 4 – Gun jezelf voorpret

Dè beste manier om een vakantieblues te voorkomen is toch echt het boeken van een volgende vakantie. Maak vast plannen voor een nieuwe vakantie of een weekendje weg. Je kunt je alvast verheugen op wat komen gaat. Met de voorpret die je hebt zal het werk een stuk fijner worden.

 

Hoe kom jij van de vakantieblues af? Heb je nog andere tips? Laat het me weten.

 

ONTVANG WAARDEVOLLE WEETJES
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden gebruikt voor MailChimp ( more information )
Abonneer je nu op de Time 4 Assistance Waardevolle Weetjes Brief en ontdek maandelijks hoe je efficiënter en met meer plezier kunt werken. Tevens word je op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe blog is verschenen.
Ik heb een hekel aan spam. Jouw gegevens zullen niet verkocht of gedeeld worden met derden. De Waardevolle Weetjes Brief verschijnt ongeveer 1x per maand.

2 reacties

  1. Osha Venema op augustus 25, 2018 om 11:26 am

    Thanks, goede tips.

    • tessvenema op augustus 25, 2018 om 1:13 pm

      Graag gedaan. Binnenkort volgen meer tips en tricks

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.